Aktivnosti

Planinarjenje, rafting na Soči, kajak & kanu, smučarsko središče Kanin – Drežnica je raj za športne navdušence.

Drežnica leži na takorekoč idealnem mestu za ljubitelje najrazličnejših športnih panog. Zaradi svoje lege pod hribi (Krn) je krasno izhodišče za planince in izletnike. Vrhovi v okolici so s svojo značilno razčlenjenostjo idealno vzletišče za jadralne padalce.

Soca-Zaga-rafting.jpg

Samo nekaj kilometrov vas loči od najbolj priljubljenih slovenskih krajev za soteskanje, rafting, kanu, kajak na Soči in njenih pritokih.

Kanin_ski_resort.jpg
V zimskem času je v neposredni bližini smučarsko središče Kanin, ki je ob ugodnih snežnih razmerah odprto tja do maja.
V bližnjih rekah je možen tudi ribolov, po predhodnem dogovoru pa v spremstvu lovcev tudi lov.

Marsikatera zanimivost iz naših krajev je predstavljena tudi na drugih spletnih straneh, zato vas prijazno vabimo na naše Povezave.

Prva svetovna vojna je naše kraje odločilno zaznamovala. Tod je namreč potekala soška fronta, v naših gorah se je odvijala ena največjih gorskih bitk. Zemlja je popila mnogo krvi, domače in tuje, prepredena je z ostanki bodeče žice in vse vojaške mašinerije, od topov do nabojev. Sploh v kavernah, improviziranih zavetiščih, ki so v tem gorskem svetu služila kot skladišča, pa tudi kot zaklonišče. Dandanes je ostankov le še malo;po vojni so bili dragocen vir preživetja domačinom. Z valovito pločevino, ki je pokrivala strelske jarke, je še vedno kritih veliko drežniških senikov. Plemenite kovine, ki jih je bilo na ostankih vse polno (obročki granat), so šle v obdobju vsesplošnega pomanjkanja dobro v promet.
Veliko zanimivih ostankov iz prve svetovne vojne, obenem pa prijeten zgodovinski izsek iz življenja Drežnice v preteklosti si lahko pogledate v muzeju Mirka Kurinčiča, Drežnica 22a, kjer boste prijazno sprejeti (sosednja hiša – morebitne najave in rezervacije sporočite kar na naš elektronski naslov).

Drežniški pust – unikatno ohranjena kulturna dediščina Drežnice

Vsako leto v poznem zimskem času privabi množice v Drežnico poseben dogodek. To je drežniško pustovanje. Odvija se na pustno soboto (sobota pred pustnim torkom). Gotovo bo tudi vas navdušilo in vas očaralo s svojo prvinskostjo.
Ne gre le za preprost pustni sprevod, drežniški pust je splet mnogih prepletenih dogodkov, kar nekaj različnih izročil. Pustovanje prirejajo fantje. Vse priprave potekajo v strogi tajnosti. Pustna prireditev traja ves dan.
Prva »skupina« mask so »ta grdi«, njihova maska bi utegnila koga spominjati na kurente. Na iz lesa izrezljano masko je pripeta oglavnica iz ovčjega krzna in ovnovi rogovi. Maska je pobarvana večinoma v odtenkih črne in živordeče barve. Nosilec je odet v ovčje krzno, okrog pasu pa ima pripete zvonce, ki med tekom glasno zvonijo. V rokah ima s pepelom napolnjeno nogavico, s katero rad oplazi kakšnega predrznega vaškega pobalina ali mimoidoče dekle. Hrupna in strašna pojava, pa tudi že samo ime, govori o tem, da je verjetno ta oseba najbolj prvinska, ostanek poganskih obredov, ki so preganjali demone zime, klicali pomlad in pozdravljali zimski sončni obrat. Je mogočna in živa.
Drugo skupino tvori »sprevod«, imenovan tudi »ta lepi«. Obhodijo vse hiše v vasi, pri vsakem se ustavijo, lepo pozdravijo, kaj popijejo in veselo zaplešejo ob zvokih harmonike.
Potem so tu še nekateri drugi liki, vsak s svojo lastno pojavo in značilnostmi: Rezjan, Smrt, Hudič, Zdravnik. Okrog hodi tudi loterija »Vsaka dobi«, kjer resnično prav vsak zadene.
Popoldne se na trgu (»Placu«) odvije še cela predstava: Pust je zbolel in ga je treba operirati. Kirurške metode bi utegnile marsikoga zabavati. Nesrečnikovo truplo čez tri dni sežgejo.
TV Slovenija je o drežniškem pustu posnela oddajo »Drežniški pustovi«. Je zanimiv prikaz dogajanja, še več pa boste videli v živo!

Če vas zanima še več:

 
 
HostelWorld
ase.net

HostelWorld

home | offer | contact
2007-2009 | design dk